
Σε αναµµένα κάρβουνα βρίσκονται οι παραγωγοί καλαµποκιού στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ξεκινήσει να συγκοµίζουν το προϊόν, καθώς αντιµετωπίζουν τις «ανοιχτές» τιµές τόσο από κάποιες Ενώσεις όσο και από τους εµπόρους.
Βέβαια, υπάρχουν περιοχές που η παραγωγή καλαµποκιού για το ’14 – ’15 είναι µειωµένη, µε τη µεγαλύτερη µείωση να σηµειώνεται στην Κίνα, όπου η παραγωγή αναµένεται 5 εκατ. τόνοι χαµηλότερα, λόγω της ξηρασίας, που σηµειώθηκε το καλοκαίρι στις βασικές περιοχές της καλλιέργειας. Χαµηλότερη είναι και η παραγωγή της Αργεντινής, ενώ η ξηρασία και οι υψηλές θερµοκρασίες στην Ουκρανία και τη Ρωσία είχαν ως αποτέλεσµα να αναµένεται µειωµένη παραγωγή κατά 1 εκ. και 0,5 εκ. τόνους αντίστοιχα.
Χαµηλότερη αναµένεται η φετινή παραγωγή καλαµποκιού στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας λόγω τόσο της µείωσης των αποδόσεων όσο και της µείωσης των καλλιεργούµενων εκτάσεων. Συγκεκριµένα, στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου πέρσι παρήχθησαν 1.600 κιλά το στρέµµα, ενώ φέτος οι αποδόσεις βρίσκονται στα 1.400 κιλά το στρέµµα. Επίσης, στην περιοχή του Αγρινίου οι µέσες αποδόσεις φέτος κυµαίνονται στα 800 – 1.000 κιλά το στρέµµα, χαµηλότερα από πέρσι, που κυµάνθηκαν στα 1.100 κιλά. Βέβαια, η περσινή παραγωγή θεωρείται χαµηλή σε σχέση µε µία κανονική χρονιά, που η απόδοση κυµαίνεται στα 1.500 – 1.600 κιλά.
Από την άλλη, σύµφωνα µε τον Χρήστο Γκόντια, υπεύθυνο Οµάδων Παραγωγών νοµού ∆ράµας, η παραγωγή στην περιοχή πιθανότατα κυµαίνεται στα ίδια επίπεδα µε πέρσι, στα 1.200 κιλά κατά µέσο όρο το στρέµµα. Στην περιοχή η συγκοµιδή του µεγαλύτερου όγκου παραγωγής θα ξεκινήσει σε 10 – 15 µέρες, ενώ για τα τριµηνίτικα καλαµπόκια (µε βιολογικό κύκλο 90 ηµερών) η συγκοµιδή έχει αρχίσει.
Για το καλαµπόκι µε βιολογικό κύκλο 130 – 135 ηµέρες, το οποίο καλλιεργείται κυρίως στην Ελλάδα, η συγκοµιδή έχει ξεκινήσει τόσο στην Ηλεία, όσο και στο Αγρίνιο (εδώ και 15 µέρες) και τη Λάρισα. Τέλος, στον Αλµυρό Βόλου η συγκοµιδή ξεκινάει αυτές τις µέρες, ενώ στο Βελεστίνο Μαγνησίας σε 10 – 15 µέρες, καθώς είναι όψιµη περιοχή.
-
Με τους κωδικούς του Taxisnet θα πληροφορούνται πλέον οι αγρότες για το ποιες επιδοτήσεις έχουν λάβεΠερισσότερα...
Με το ίδιο όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης που χρησιμοποιεί ο κάθε αγρότης στις υπηρεσίες της ΓΓΠΣ (TAXISnet) θα μπορεί από δω και πέρα να συνδεθεί με το σύστημα ΙΡΙΣ και να πληροφορηθεί τις πληρωμές ενισχύσεων που τον αφορούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μέχρι πρόσφατα ο δικαιούχος θα έπρεπε να κλικάρει στο πλαίσιο που έλεγε «πληρωμές» στην πρώτη σελίδα του site του ΟΠΕΚΕΠΕ και στην συνέχεια θα έπρεπε να γράψει το ΑΦΜ του ή τα τέσσερα τελευταία ψηφία της ταυτότητας ή τον αριθμό ΑΜΚΑ.
Πλέον η ενημέρωση γίνεται μέσω του συστήματος ΙΡΙΣ (Διεπαφή Αγροτικών Υπηρεσιών Πληροφόρησης). Αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί σχετική ενημέρωση – ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αν κάποιος επισκεφθεί τον ιστότοπο του Οργανισμού θα διαβάσει ότι «η υπηρεσία διατίθεται πλέον μέσα από την ενότητα Ψηφιακές Υπηρεσίες του portal ΙΡΙΣ (κατηγορία Πληρωμές/Ενισχύσεις)